14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn român din doi riscă să devină obez

Un român din doi riscă să devină obez

Jumătate dintre români sunt supraponderali şi pot deveni obezi dacă nu urmează un tratament supravegheat de medici şi nu adoptă o alimentaţie sănătoasă, potrivit specialiştilor, informează NewsIn.

Prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, susţine că un sfert dintre români sunt obezi.

Potrivit specialiştilor, persoanele obeze sunt supuse unor riscuri majore pentru sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială şi creşterea colesterolului în sânge.

Obezitatea este cauzată, în mare parte, de comportamentul alimentar. Studiile arată că peste 80% dintre intelectualii români sar peste micul dejun, ceea ce duce la apariţia unei senzaţii accentuate de foame către seară.

Un adevărat pericol este reprezentat de grăsimile ascunse în alimente precum brânzeturi, mezeluri, îngheţată, dulciuri, produse de patiserie şi calorii lichide reprezentate de băuturile carbogazoase.

"Tehnologia tot mai avansată măreşte gradul de sedentarism, iar dacă adăugăm şi obiceiurile alimentare necorespunzătoare, efectele sunt dezastruoase. Trebuie să ne pregătim şi pentru a coabita cu stresul şi să adoptăm un stil de viaţă antirisc. Coabitarea cu stresul, combinată cu activitatea fizică zilnică, are succes în tratarea obezităţii", explică prof. dr. Hâncu.

Scăderea în greutate se poate obţine prin dietă cu mai puţine calorii, mai multă mişcare şi medicaţie specifică antiobezitate. Medicaţia antiobezitate împiedică absorbţia grăsimii la nivelul intestinului şi dau pacientul senzaţia că se satură mai repede. Specialiştii susţin că, din punct de vedere medical, nu este posibilă o reducere drastică a greutăţii. Cea mai dificilă este menţinere a greutăţii, după scăderea cu câteva kilograme.  

"Obezitatea e o boală cronică, care durează toată viaţa. Managementul greutăţii înseamnă optimizarea stilului de viaţă, dietă, mişcare şi terapie bazată pe medicamente", spune preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii, conf. dr. Gabriela Roman.

Specialiştii mai spun că somnul odihnitor, care presupune cel puţin o oră de somn înainte de miezul nopţii, are un efect benefic împotriva obezităţii. 

Aproape 40% dintre români sunt obezi sau supraponderali, iar circa patru milioane dintre aceştia nu urmează niciun tratament, potrivit unui studiu dat publicităţii, la sfârşitul anului 2007 de compania Zentiva.

Datele colectate prin Programului naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei arată că 30% dintre români prezintă risc crescut să se îmbolnăvească de diabet zaharat, boală asociată cu obezitatea. Statisticile arată că 80 la sută dintre persoanele cu diabet au fost sau sunt obeze. 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial se înregistrează un miliard de adulţi supraponderali, cel puţin 300 de milioane dintre aceştia fiind obezi clinic. Numărul de copii înregistraţi ca supraponderali sau obezi a depăşit 22 de milioane anul acesta de la 14 milioane în 2005, potrivit statisticilor Comisiei Europene .

Cazurile de obezitate s-au triplat din perioada anilor 1980 în multe ţări din Uniunea Europeană, potrivit datelor OMS, în timp ce bolile legate de obezitate reprezintă până la 7% din costurile UE pentru îngrijirea sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS